Husbilens historia

Husbilen är faktiskt inget modernt påfund, utan har en lång historia. Föregångare till husbilen var alla de vagnar som användes för transport av gods och människor under främst 1700-talet. Dessa stora, hästdragna vagnar var utrustade med ett tak och gick utmärkt att sova i om nätterna.

Prärievagnen var den första husbilen

Under den så kallade vilda väs3472478560_aca75626f5_btern-tiden fungerade prärievagnarna som både transportmedel och bostad när människor gav sig ut i landet för att söka nytt hem. På det viset var de väldigt lika dagens husbilar, även om standarden självklart var mycket sämre. Det blev till exempel problem med mathållningen då kylskåp inte uppfunnits, så man var tvungen att leva på föda som inte blev dålig av höga temperaturer. Man kunde heller aldrig vara säker på att det fanns något dricksvatten tillgängligt, eftersom många färdades i okända delar av det moderna Nordamerika.

Även cirkusarbetare utnyttjade en form av husbil som bestod av stora flyttbara vagnar. Dessa användes under 1800-talet som hem för arbetarna medan cirkusen befann sig i en stad, och när det blev dags att söka sig till andra städer flyttades vagnen med hjälp av hästar.

Husvagnar i modern tid

Moderna husbilar började massproduceras under 1920-talet. Till en början var de förhållandevis små, men större modeller som man kunde bo i mer permanent blev snabbt populära. I takt med tidens gång och tekniska framsteg är moderna husbilar mycket väl utrustade. Det skiljer sig förstås beroende på prisklasser, men många husbilar erbjuder precis allt man behöver i en bostad.

Många moderna husbilar har fullt utrustade kök med såväl kyl och frys som spis och mikrovågsugn. En del märken erbjuder till och med en liten toalett med dusch, och det finns ett avskilt sovrum som brukar vara riktigt mysigt. Därutöver finns sittplatser för rekreation och ett bord till middagsserveringen. Man kan alltså i princip leva hela sitt liv i en husbil om man så vill, och kanske är det just mångsidigheten som gör att husbilar är så pass populära i Sverige idag.