Den största och den första husbilen

Är du trött på att vara trångbodd när du är ute och reser? Då kanske världens största husbil är något för dig. Det är dock snarare en husbuss och du kan inte, som du säkert förstår, köra den med ett vanligt B-körkort.

Världens största husbil heter Der Buss och den är 18 meter lång, 4 meter hög och 2,5 meter bred. Det är en dubbeldäckare som ursprungligen var en buss och då rymde 170 passagerare åt gången. Nu finns det istället inredning vilket gör att 170 passagerare inte ryms men du kan ta med hela din familj utan att ni blir trångbodda under resan. Denna buss finns till och med i Guinness rekordbok. Lyx som du finner i denna husbil är bland annat ett helkaklat badrum, ett väldigt påkostat kök och en stor sittsalong. Dessutom kommer hdownload-45usbilen med en 45 kvadratmeter stor bioskärm. Den såldes 2013 för 21 miljoner kronor.

Sveriges första husbil var absolut inte den största husbilen och den byggdes i Ramsele av Saab 92-delar under 1964. Det innebär att Sveriges första husbil är totalt 52 år gammal. Det tog lång tid innan man kunde köpa dessa i ett färdigt format utan de som ville ha en husbil på denna tid fick därmed vara kreativ och bygga den själv. Intresset var stort dock då husbilar faktiskt möjliggör ett annat typ av resande som framför allt är mycket billigare än om du ska bo på hotell medan du reser. Många av de absolut äldsta husbilarna finns bevarade och man kan se dem än idag.

Det är inte riktigt lika populärt att bygga en egen husbil nu som det var under 60-talet utan istället väljer många att köpa en färdig husbil. Om man har tid och bygger en själv kan man dock få en bättre personlig anpassning och uppfylla sina drömmar.