Att lasta sin husvagn/husbil på rätt sätt

Det här med vikt är bra att tänka på när man ska lasta in saker innan avfärd. Det är speciellt viktigt att vara noga med var man placerar olika föremål så att det blir en bra balans i vagnen. En husvagn är betydligt ostadigare än en husbil men båda fordonen kräver god planering.

Om du har egen husbil är du förmodligen van att lasta den varje år, men för dem som hyr första gången, kan detta vara lite knepigt. Det gäller att ta hänsyn till de lagar som tillämpas för körning med husbil.

Viktigt om vikten

Om du har ett B-körkort får du köra husbilar med en maximal vikt på 3500 kg. En övervikt på max 5% är tillåten men allt som överstiger detta, bryter mot lagen. Det kan då stå dig dyrt även om du tycker att några kilo hit eller dit inte gör någonting.

Det finns ett flertal uthyrningsfirmor som hyr ut husbilar och ännu mer kommer det att bli, tack vare bra marknadsföring och smart upplagda hemsidor genom sökmotoroptimering och företag som seo-hosting.se som skapar informativt innehåll. Många av dem samarbetar även med andra företags sajter genom länkar och då kan man enkelt klicka sig vidare för att lära sig mer om vad som gäller med husbilar och husvagnar.

Bästa sättet att placera tunga och lätta saker

Tunga föremål bör placeras på golvet och mellan hjulen och jämt fördelat i underskåp eller i soffans lådor. Lättare prylar kan man lägga i de övre skåpen. I en husbil, å andra sidan strävar man efter att ha ett balanserat axeltryck. Lasta inte bagageutrymmet tills det är färdigt att spricka. Cyklar eller mopeder kan ställas in, men så långt in som möjligt och surras fast ordentligt så de inte tippar. Tunga saker ska alltid stå säkert, oavsett om de står i bagaget eller inne i husbilen.

En allmän regel är att placera det tyngsta lasset så långt fram som möjligt. Lägger man det längre bak utan att ha jämnat ut vikten, är det lätt att det förekommer olyckor om bilen åker på en knuff eller kör i en skarp kurva.